Софийска градска прокуратура се е самосезира по разпространена в медиите информация

...
Софийска градска прокуратура се е самосезира по разпространена в медиите информация
Коментари Харесай

Кой и как се е договарял тайно за Турски поток? Прокуратурата се самосезира по информация на АКФ

Софийска градска прокуратура се е самосезира по публикувана в медиите информация за нарушавания, свързани с " Турски поток ", оповестиха в четвъртък от държавното обвиняване. Нарушенията са свързани с " избора на реализатор и ускореното създаване на газопровода през България, нерегламентирано договаряне сред подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за публичните поръчки и разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана ".

Наблюдаващият прокурор, определен на правилото на инцидентния асортимент, следва да предприеме дейности по своя преценка, съгласно пълномощията си по Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, написа още в известието.

Преди дни от Антикорупционния фонд изнесоха данни за това " кой и по какъв начин се е договарял скрито и в нарушаване на закона с кандидат-изпълнители на плана “Турски поток ” (упорито именуван и представян като " Балкански поток " от някогашния министър председател Бойко Борисов и министрите му) през 2019 година? "

От АКФ настояват, че е имало необявена в България среща, на която " българската, съветската и арабската страна " са обсъждали съответна поредност от дейности и времева рамка за осъществяването им за бързо да се бъде издигнат " Турски поток " през България. Тя се е провелла на 1 юли 2019 година в Истанбул и е открита в отворената от хакери поща на съветския политик Александър Бабаков, глобен няколко пъти от 2014 година насам поради съветската инвазия в Украйна.

Ето и още какви данни изнесоха от АКФ за сделките от " Турски поток ":

Първи български следи в хакнатата поща на Александър Бабаков - съветски политик и воин в няколко корупционни абсурда, в това число и в разкрития от “Ню Йорк таймс ” опит за подкупване на български заместник-министър на енергетиката през 2013 година във връзка с плана “Южен поток ”.

През 2019 година Бабаков получава това малко мемо (на снимките) от договаряния сред “българската, съветската и арабската страна ” (оригинален текст, евентуално се има поради Саудитска Арабия, откъдето е и притежателя на определеният консорциум “Аркад ”), извършена на 1 юли 2019 година в Истанбул, т.е. след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на плана.

Такава среща, несъмнено, в България в никакъв случай не е оповестена, само че елементарно може да бъде проследена по пътувания на министри или шефове на “Булгартрансгаз ”, който е формалният реализатор на публичната поръчка по разширението на мрежата си. Проектът даже беше наименуван “Балкански поток ” и беше представян като уголемение на газопреносната мрежа на България, само че не това се вижда от съветското мемо от срещата на 1 юли 2019 година.

В него се разисква непосредствено уреждане сред двама от участниците “Аркад ” и различен участник - ТМК-Бонатти-Щрайхер (забележете, че съветската страна употребява преди всичко съветския участник ТМК, а в учредения консорциум в България по политически аргументи той лисва - консорциумът се назовава “Консорциум - Газово развиване и уголемение в България ” с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).

Обсъжда се и финансиране от “Газпром ” (представено по-късно от българския възложител като доста стопански преференциално решение, а не като предварителна договорка), както и от съветски банки.Руската страна “отправя лист от въпроси към Аркад ” в неразбираемо какво качество, а най-после декларира, че “са постигнали общо схващане с Аркад ” по някои въпроси. Очевидно се приказва и за период на плана, който няма общо със заложените в публичната поръчка, а са сложени от някой различен, на друго равнище.

Особено скандално е разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана, което е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително).
Големият въпрос каква е същинската сделка на върха за този план сред тогавашния министър председател Бойко Борисов и съветския президент Путин, в чието осъществяване се вършат сходни секрети сделки, остава в цялостна мощ, питат от АКФ.
А за скрито договаряне сред подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за публичните поръчки сигурно има специфичен текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за договаряния тъкмо с участника, който в края на краищата извърши плана - консорциума “Аркад ”.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР